Blog

Nestkasten

On 2 april 2019, in blog, by admin
0

Door het wegvallen van natuurlijke nestgelegenheid krijgen vogels door het ophangen van nestkasten extra gelegenheid om te broeden. U helpt vooral de bedreigde vogels van de Rode Lijst als u speciaal voor deze vogels ontworpen nestkasten ophangt. Door verschillende modellen op te hangen wordt de kans op verschillende soorten vogels in uw tuin groter. Enkele soorten zullen echter nooit in een nestkast broeden, deze vogels kunt u helpen door in de juiste maanden extra nestmateriaal te verschaffen.

Nestkasten zijn er in alle soorten en maten. Elke vogelsoort kiest een nestkast aan de hand van de afmetingen en vorm van de invliegopening. Wanneer u een bepaalde vogel in uw tuin wilt lokken moet u de voor deze vogel geschikte nestkast ophangen. Bij het onderdeel soorten vindt u welke nestkast geschikt is voor de betreffende vogel.

Tips 

 • Hang de kast uiterlijk op in Maart, in de herfst kan ook al. Dan kan deze als rust of slaapplaats gebruik worden.
 • Kasten voor dezelfde soorten moeten minimal 10 meter uit elkaar hangen. Kasten voor verschillende soorten 3 meter, anders kan dat tot ruzie leiden.
 • Hang de nestkast minimal 1,80 meter boven de grond.
 • De kast mag niet in de zon hangen en probeer de kast zo te hangen dat de wind niet op de invliegopening staat. Wanneer de kast met de opening naar het noordoosten hangt heeft u de minste kans op zon en wind.
 • Er mogen geen takken of bladeren voor de opening hangen. De aanvlieg route moet vrij zijn.
 • Let op dat er geen katten bij kunnen. Er bestaan speciale kattengordels voor om de boomstam.
 • De vogels zijn gebaat bij rust. Vooral tijdens het broeden mag u de vogels niet storen. Als u de kast zo ophangt dat u de kast ziet vanuit het huis dan is iedereen erbij gebaat.

Nestkasten schoonmaken

Jaarlijks onderhoud verlengt de gebruiksduur van een kast.
Aangeraden wordt de nestkasten één keer per jaar, bij voorkeur in de herfst, leeg te schudden en eventueel uit te borstelen omdat in oud nestmateriaal nog wel eens parasieten voor kunnen komen. Natuurlijke broedplaatsen worden welliswaar ook niet door de mens schoongemaakt, maar uit onderzoek is gebleken dat het broedsucces bij nestkasten groter is.
Tevens kan tijdens het schoonmaken ook de stevigheid en de ophanging van de kast gecontroleerd worden.

 

Wie een puppy heeft zal ook de opvoeding moeten doen. Het trainen van je hond kost heel veel tijd
en geduld. Maar je legt wel de basis voor een goede toekomst en een leuke samenwerking tussen jou
en je hond. Een puppycursus is maar het begin, want je kunt je hond nog veel meer leren dan alleen
wat je tijdens de puppycursus leert. Maar daarover kun je nadenken als je de puppycursus succesvol
hebt afgerond. Wat je daar leert? Je legt een basis en leert de belangrijkste zaken aan je hond. De
drie meest belangrijke onderdelen van de puppycursus leg ik in dit artikel uit. Kijk eens bij
123Tinki.com voor meer informatie over de puppycursus.

Naam aanleren bij je puppy
Het is heel belangrijk dat je pup snel door heeft wat zijn naam is. Dit is vaak één van de eerste
onderdelen van een puppycursus. Als je hond niet weet wat je bedoelt als je zijn naam noemt kom je
nergens. Doorgaans is het vrij eenvoudig om je hond te leren hoe hij heet.

Zindelijkheidstraining
Net zoals bij mensen is een puppy niet zomaar zindelijk. Je zult hem zelf moeten leren waar hij zijn
behoefte mag doen en waar niet. Dit kun je niet op een avond leren. Je zult hier gemiddeld enkele
weken voor moeten uittrekken door iedere keer als je pup een plasje wilt doen daar op te reageren.

Benchtraining
Je leert hoe je er voor kunt zorgen dat je hond het prettig vindt om in de bench te verblijven en het
niet ervaart als opgesloten zitten. Wanneer je pup zich niet op zijn gemak voelt daarin, zal hij hard en
lang blijven blaffen als je van huis gaat. Dit kun je dus met een goede training voorkomen.
Onderschat dit gedeelte niet, het kost wat tijd maar dit is absoluut een belangrijk onderdeel.

 

Vijf tips voor een gelukkige kat

On 19 maart 2018, in blog, by admin
0

Heb je een kat in huis? Dan wil je natuurlijk dat deze gezond en gelukkig is? We willen goed zijn voor onze huisdieren. Dit houdt niet in dat je het meest luxe kattenvoer of de duurste speeltjes aanschaft. Ben je benieuwd wat is er nodig om je kat gelukkig te maken? Hier vind je vijf tips voor een gelukkige kat.

Aandacht

Veel katten houden van fysieke aandacht. Ze vinden het fijn om geaaid en geknuffeld te worden. Aandacht geven en lief zijn voor je kat, zorgt ervoor dat je huisdier zich veilig voelt in zijn omgeving. Daarnaast zal het de band tussen jullie versterken.

Gezondheid

Neem je kat jaarlijks mee naar de dierenarts. Zorg dat je huisdier de nodige vaccinaties krijgt en zorg voor regelmatige ontworming. Ga ook met je kat naar de dierenarts als je denkt dat hij ziek is. Katten kunnen echter goed verbergen dat zij zich niet goed voelen.

Om goede medische verzorging te bieden aan je kat is het belangrijk dat je een dierenverzekering voor je huisdier afsluit. Dan kun je zelf kiezen voor een goedkope dierenverzekering of een verzekering met een wat uitgebreider pakket.

Eten en drinken

Je huisdier moet voldoende drinken. Zorg dat je kat altijd vers water heeft. Kies voor brede platte bakken zodat de snorharen niet in de weg zitten. Dit geldt ook voor de voerbak. Daarnaast is het belangrijk dat eten en drinken minimaal twee meter uit elkaar staan. De kat zal anders te weinig drinken. Katten drinken van nature niet waar zij ook eten.

Castreren

Wanneer je je kat niet laat castreren of steriliseren, is hij over het algemeen moeilijk te handhaven. Daarnaast is er meer kans op ziektes wanneer je je kat niet laat steriliseren of castreren. Laat sterilisatie of castratie bij voorkeur op jonge leeftijd doen. Er zijn gelukkig een aantal dierenverzekeringen die dit vergoeden. Het afsluiten van een huisdierenverzekering is dus erg belangrijk.

Krabben

Een goede krabpaal is belangrijk voor je kat. Katten moeten hun nagels kunnen verzorgen. Plaats een krabpaal ergens waar je kat graag komt. Wanneer de paal ergens anders staat, zal deze ook niet gebruikt worden. Des te groter is de kans dat je huisdier de bank kapot krabt. Dat wil je natuurlijk niet hebben.

 • Gezondheid/goede medische verzorging
 • Kattenbak
 • Krabpaal
 • Ruimte
 • Opvoeden/niet straffen
 • Uitdagen
 • Castreren/steriliseren
 

Helaas komt diabetes (suikerziekte) ook regelmatig bij katten of honden (of zelfs bij konijnen, cavia’s en paarden) voor. Waar het gaat om typen, oorzaak en behandeling is diabetes bij dieren nagenoeg gelijk aan deze ziekte bij mensen. Maar er zijn ook verschillen.

Wist u bijvoorbeeld dat:

1. Type 1 diabetes vaker komt bij honden en type 2 vaker bij katten?
Bij type 1 diabetes worden door een auto-immuunreactie de bèta cellen door het eigen lichaam vernietigd. Hierdoor wordt er uiteindelijk steeds minder insuline geproduceerd. Bij type 2 reageren de lichaamscellen slechter op insuline. Een oorzaak hiervan kan overgewicht zijn en/of ouderdom. Ook het langdurig gebruik van corticosteroïden, zoals prednison of dexamethason kan diabetes type 2 veroorzaken.

2. Katten en honden alleen met een 2x daags insuline-schema behandeld worden?
Snelle insuline wordt alleen bij (de meeste) mensen ingezet ter behandeling om de glucose in het bloed te verlagen. Dit vergt goed nadenken en meer inspanning om steeds de juiste dosering te bepalen. Voor een dier is dit uiteraard niet haalbaar. Daarom krijgen huisdieren meestal een dieet en 2x daags een dosis (langer werkende) insuline voorgeschreven.

3. Het bloedprikken op andere plekken gebeurt dan je misschien zou denken?
Katten worden bij een glucosemeting meestal in hun oor geprikt en honden in hun bovenlip.

4. Diabetes bij honden kan ontstaan als gevolg van de ziekte van Cushing?
Het syndroom van cushing is een ziekte waarbij de bijnierschors een te grote hoeveelheid cortisol, een steroïde hormoon, produceert. De bijnieren zijn de 2 kleine klieren die naast de nieren liggen. De ziekte van Cushing wordt voornamelijk vastgesteld bij honden van middelbare of oudere leeftijd. Deze hormonale ziekte wordt in 85% van de gevallen veroorzaakt door een goedaardige tumor in het hoofd en in15% van de gevallen veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de buik. De ziekte is vaak goed te behandelen.

5. Ook dieren last kunnen krijgen van zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes kan ontstaan onder invloed van natuurlijk progesteron dat wordt gevormd na iedere loopsheid. Drachtig of niet drachtig. Het progesteron stimuleert de groeihormoonproductie en deze zorgt ervoor dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Sterilisatie van een teefje kan de oplossing zijn in het geval van zwangerschapsdiabetes. In de meeste gevallen heeft de hond tijdelijk insulinetherapie nodig na de operatie maar kan deze geleidelijk worden afgebouwd en is het dier genezen.

Wanneer u vermoedt dat uw huisdier diabetes heeft heeft zult u altijd uw dierenarts moeten raadplegen. Voor een goede behandeling zijn er tegenwoordig ook genoeg hulpmiddelen, zoals test-, meet- en injectiematerialen te verkrijgen. Met de juiste verzorging kan uw huisdier gelukkig meestal nog heel oud worden.

 

Vervoer naar de Apenheul

On 4 mei 2017, in blog, by admin
0

Het bezoeken van de Apenheul kan op veel verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld met de trein naar de Apenheul of met de bus. Met het openbaarvervoer is de Apenheul namelijk erg goed te bereiken. Mocht het met het openbaar vervoer niet lukken of ga je liever gewoon met de auto? Dan is dit ook erg goed mogelijk want er zijn voldoende parkeer gelegenheden. In de Apenheul zijn er veel verschillende apen te bezoeken. Zo zijn er uiteenlopende apensoorten die bezocht en bekeken kunnen worden. Hieronder worden enkele apen beschreven die vindbaar zijn in de Apenheul. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor vervoer naar de Apenheul.

Berberaap
Een van de apen te bezichten is in de Apenheul is de Berberaap. De Berberaap hoort tot de groep Makaken. Deze apensoort leeft met name in naaldbossen en berggebieden. Ze leven in erg grote groepen. Namelijk tot maximaal 100 exemplaren. Ze komen met name voor tussen Marokko en Algerije.

De doodshoofdaap
Een iets bekendere apensoort is de doodshoofdaap.  Deze aapjes kenmerken zich door hun karakteristieke hoofden. De apen leven voornamelijk in het tropische regenwoud en leven van zaden, vruchten en insecten. De diertjes kunnen leven in groepen van wel 300 dieren. Dit is voor apen relatief grote aantallen.

Gouden Leeuwaap
Misschien wel een van de lievere apensoorten is de Gouden Leeuwaap. Deze apensoort behoord tot de klauwapen. Ze leven in tropische regenwoud en leven met name van vruchten, boomscheuten en insecten. De aapjes leven in relatief kleine groepen van maximaal 11 exemplaren. De aapjes komen voor in Brazilië en worden momenteel met uitsterven bedreigt.

Grijspootdoeroecoeli
In Zuid-Africa leeft de Grijspootdoeroecoeli. Dit is een nachtaap die leeft in het tropische regenwoud. Dit is momenteel de enige nachtactieve aap van Zuid-Amerika. De aapjes leven in kleine groepen en worden gemiddeld tot 25 jaar oud. De aapjes voeden zich met name met vruchten, bladeren en insecten.

 

Manieren om je huisdier te herdenken

On 20 november 2016, in blog, by admin
0

Heel veel mensen hebben een huisdier, een hond, een kat, vogels, noem het maar op. Begrijpelijk ook wel, want dieren brengen rust en sfeer in huis. Het voordeel van een hond als huisdier is, dat je automatisch meer beweegt, de hond moet immers uitgelaten worden. Jachthonden hebben zelfs uren en uren per week beweging nodig omdat dergelijke honden veel energie hebben. Maar eigenlijk geldt dat voor heel veel hondenrassen. En bewegen is goed voor zowel hond als mens. Een kat hoef je natuurlijk niet uit te laten, maar die hebben dan weer minder verzorging nodig.

Afscheid van je huisdier

Een hond of kat maken normaal gesproken een lange tijd deel uit van het leven van de gezinsleden, mensen gaan zich dan ook echt hechten aan hun huisdier. Maar er komt een tijd dat er afscheid genomen moet worden van uw geliefde huisdier, wegens ziekte of een ongeval. Dat brengt uiteraard een hoop verdriet met zich mee maar er zijn veel manieren om uw huisdier te herdenken en mogelijkheden om een waardig afscheid te nemen van uw overleden huisdier, bijvoorbeeld door het dier te laten cremeren en de as in een urn te bewaren.

Urnen

Een van de mogelijkheden is dus het bewaren van de as van uw geliefde huisdier in een urn. Er zijn tegenwoordig heel veel urnen voor huisdieren te verkrijgen, niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun overleden huisdier te laten cremeren.

Herdenken met foto’s

Wat ook heel veel voorkomt, is het plaatsen van een mooie foto van de overleden hond of kat in een lijst. Zo kunt u in gedachten bij uw huisdier zijn als naar zijn of haar foto kijkt. Het voordeel van een ingelijste foto is, dat je die overal kunt neerzetten, in de huiskamer, op de slaapkamer, in de studeerkamer, enz. Veel mensen kiezen dan een foto waar de hond of kat echt in de bloei van zijn of haar leven was.

Beeldjes of gedenkteken

Ook zijn er mensen die speciaal een beeldje of gedenkteken laten maken van hun overleden huisdier. Natuurlijk zijn er kant en klare beeldjes te verkrijgen waar u de naam, geboortedatum en sterfdatum op kunt laten zetten, maar er zijn ook mensen die speciaal een beeldje laten maken dat echt op hun kat of hond lijkt. Natuurlijk zijn daar kosten aan verbonden, maar mensen hebben dat er vaak voor over, omdat hun overleden huisdier ze zoveel heeft gegeven. Want vergeet niet dat de hond of kat jarenlange echt een gezinslid binnen het gezin is geweest.

 

Fout hout stroomt Nederland nog steeds binnen

On 3 november 2016, in blog, by admin
0

Milieuorganisatie Greenpeace heeft regeringen wereldwijd gevraagd een halt toe te roepen aan de handel in Braziliaanse mahonie, behalve als het gaat om FSC-gecertificeerd hout. In haar rapport Partners in Mahoniecriminaliteit brengt zij de illegale kap van mahoniehout in kaart. Achter het glossy imago van mahonie blijkt een omvangrijk netwerk van illegale acties en corruptie schuil te gaan.Behalve de illegale kap op indianenterritoria gaat het daarbij om vervalst papierwerk. Volgens Greenpeace heeft de Braziliaanse regering naar aanleiding van het rapport aangekondigd maatregelen te zullen nemen.

Ook in eigen land is Greenpeace actief, onder meer met verfacties in de haven van Delfzijl. Afrikaanse boomstammen werden roodgeverfd, als symbool voor het doodbloeden van de oerbossen. De reden is dat de Nederlandse overheid import van niet-duurzaam hout nog steeds op grote schaal toestaat. Ondanks de topconferentie eerder dit jaar in Den Haag over de oerbossen, waaraan vertegenwoordigers van 181 landen meededen, blijft fout hout Nederland binnenstromen. Volgens Greenpeace en Global Witness was zestig procent van het hout dat het Verenigd Koninkrijk in 2000 kocht afkomstig van illegale bronnen.

Vooral Kameroen baart de milieuorganisaties momenteel grote zorgen. De Wereld Bank en de UK Department for International Development geven toe dat zij bewijzen in handen hebben die bevestigen dat internationale organisaties zonder vergunning in Kameroen tachtigduizend hectare bos hebben geveld. De Wereld Bank heeft Kameroen gedreigd dat, als zij niet optreedt tegen de illegale kap, zij haar hulp zal intrekken, wat een mogelijke ramp voor het land betekent. Wereldwijd is nog slechts twintig procent van de oorspronkelijke oerbossen intact. Het gaat niet alleen om het beschermen van de bomen, maar ook om diersoorten als de gorilla, de chimpansee, de bonobo, de Afrikaanse bosolifant en de okapi die allen in de regenwouden leven die zich uitstrekken over delen van Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, de Kongo, Equatoriaal Guinee en Gabon.

Het Amazone regenwoud is het grootste nog overgebleven regenwoud en het meest gevarieerde ecosysteem ter wereld. De rivier de Amazone herbergt meer dan tweeduizend soorten zoetwatervissen en waterzoogdieren, zoals de roze zoetwaterdolfijn en de reuzenotter. Het Amazoneregenwoud telt alleen al in Brazilië zo’n twintig miljoen bewoners, onder wie zo’n 180.000 leden van inheemse groepen. Deze mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het oerbos. Vijftien procent van het Amazoneregenwoud is al vernietigd.

 

Alle katten krabben; maar dit niet zonder reden. Het is hun manier om hun stress te uiten of hun nagels te onderhouden. Ook is krabben een manier om hun territorium te verdedigen of te mankeren. Hoewel de meeste katteneigenaars in het bezit zijn van een krabpaal kat hebben veel katten de voorkeur om hun nagels in het meubilair te plaatsen.

Waarom plaats mijn kat zijn nagels in de meubels?

Wanneer er geen geschikte krabton is zou een kat zijn voorkeur leggen op het meubilair of het behang. Een krabton kan ongeschikt zijn voor het dier omdat het niet de gewenste grootte heeft. Soms wordt de krabpaal niet gezien als territorium omdat ze het meubelstuk al eerder hadden gemankeerd als hun territorium. Ook is het soms een schreeuw om aandacht. Hoewel de aandacht die u op dit moment aan de kat geeft negatief is zou de kat tevreden zijn op het moment dat u de kat aandacht geeft.

Hoe leer ik mijn kat de krabpaal zien als krabplaats?

Allereerst is het belangrijk om in bezit te zijn van goede krabton. Een speelse en wat jongere kat zou meer behoefte hebben aan een wat grotere krabpaal kat en een oudere kat heeft vaker de voorkeur voor een wat kleinere krabton. Een paal om aan te krabben zijn er niet alleen in verschillende vormen en maten, maar ook is er verschil in het materiaal.

Hoe leer ik mijn kat het meubilair niet meer te zien als krabplaats?

Nu u in bezit bent van de juiste krabpaal kat moet u het uw kat zo aantrekkelijk mogelijk maken om gebruik te maken van deze krabbenton. U kan u kat bijvoorbeeld lokken met speeltjes en een beloning geven wanneer de kat gebruik maakt van de krabbenton. Ook is het verstandig om de ongewenste krabplaats in te spuiten met Feromonenspray. Door gebruik te maken van deze spray is het voor de kat minder aantrekkelijk om gebruik te maken van deze krabplaats. Ook kan u de ongewenste krabplaats beplakken met folie.

 

krabpaa

 

Kan mijn huisdier mee in het vliegtuig?

On 17 april 2016, in blog, by admin
0

Veel mensen gaan ieder jaar minstens één keer op vakantie. Sommigen kiezen ervoor om in Nederland te blijven maar ook een groot deel gaat graag naar het buitenland. Het is in sommige gevallen een vereiste om het vliegtuig te nemen, wat problemen kan opleveren. Niet alleen kunnen Tumi koffers kwijt of beschadigd raken, maar ook veel mensen hebben een huisdier.

Het is mogelijk om de hond, kat of cavia bij een familielid of vriend te laten verblijven. Ook zijn er pensions waar de dieren kunnen blijven, maar sommige huishoudens nemen het dier liever mee. Is dat wel mogelijk in het vliegtuig en wat moet er dan voor gedaan worden? KLM biedt verschillende mogelijkheden om de reis prettig te laten verlopen.

Huisdieren in cabine
Soms is het mogelijk om een huisdier, zoals een kleine kat of hond, mee te nemen in de cabine. De voorwaarden zijn dat je een geschikte reistas of kennel van maximaal 20 centimeter hoog moet hebben. Belangrijk is dat de dieren comfortabel kunnen liggen en staan. Ook mag het vervoersmiddel en het huisdier in totaal maar zes kilo wegen. De kennel moet onder de stoel voor je worden gezet.

In de cabine is slechts een aantal plekken voor huisdieren. Ook moet je rekening houden in welk deel van het vliegtuig je zit. Soms kan het huisdier alleen meereizen in de Economy Class, terwijl dat een andere keer in een Business Class kan zijn. Raadpleeg hiervoor de website van de vervoerder.

Ook is het mogelijk dat huisdieren in de ruimbagage meereizen. Er mag dan geen houten kennel gebruikt worden maar een kennel van de merken ‘Sky’ en ‘Vari’ zijn aan te raden. Een voorwaarde is dat het totale gewicht niet boven de 75 kilo uitkomt. Daarnaast worden sommige dieren uitgesloten in verband met hun gezondheid. Onder meer Franse buldoggen en mopshonden behoren hier toe.

 

Korting voor Dierenpark Emmen

On 20 oktober 2015, in blog, by admin
0

Dierenpark Emmen trekt elk jaar weer tienduizenden mensen die het park willen bezoeken. Sommigen komen er voor het eerst, maar velen zijn vaste bezoekers. Het park bewoont veel uiteenlopende soorten dieren die veelvuldig op grote, uitgestrekte vlakten kunnen rondlopen. Zo hebben onder andere giraffen, leeuwen en beren volop de ruimte om vrij te leven in een omgeving die zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van de dieren nabootst. Voor kinderen is er bovendien een indoor speelhal waar ze even kunnen spelen en zogezegd, ‘zelf de beest kunnen uithangen’. Toch kan het aanschaffen van toegangskaartjes voor het hele gezin flink in de prijzen lopen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je alsnog kaartjes kunt bemachtigen, zonder de volle pond te betalen? Welke mogelijkheden heb je hiervoor tot je beschikking?

Opties voor korting

Korting voor Dierenpark Emmen: hoe ga je te werk? Een goede vraag om te stellen. Als eerste kun je de website van het park zelf bekijken om te zien hoe het dierenpark Emmen korting aanbiedt. Hier vind je gelijk de mogelijkheid om te besparen als je online je kaartjes koopt. Bovendien zijn er abonnementen, wat korting geeft doordat je zo tegelijkertijd voor meerdere bezoeken kaartjes koopt. Hierin zit de korting verwerkt. Ook kun je met een bepaalde cultuurkaart korting krijgen op de aanschaf van toegangskaartjes. Bovendien zijn er verschillende andere websites die kortingen aanbieden.

Kortingwebsites

Gelukkig zijn er tegenwoordig kortingwebsites, als bijvoorbeeld Metkortingnaardierentuin.nl, hier staan kortingen vermeld voor dierenparken als Dierenpark Emmen. Maar ook andere dierenparken in Nederland. Het is altijd handig om deze even te raadplegen en te kijken naar de actuele acties en aanbiedingen die er lopen op het moment. Naast Dierenpark Emmen zijn er nog vele andere dierenparken waar korting te verkrijgen is via diverse acties en veilingen. Denk hierbij aan Burger’s Zoo, Dierenpark Amersfoort, Gaia Zoo en vele anderen.